Αίγυπτος: Δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν «ηγετικές μορφές» του ISIS

Αίγυπτος: Δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν «ηγετικές μορφές» του ISIS

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις φερόμενους ως ισλαμιστές εξτρεμιστές κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε αγρόκτημα, το οποίο οι αρχές θεωρούσαν ότι αποτελούσε κρησφύγετο τρομοκρατών, λίγο έξω από την Γκίζα, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών το Σάββατο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τρεις άνδρες που έχασαν τη ζωή τους ήταν «ηγετικές μορφές» της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Αίγυπτο και «επέβλεπαν την κατασκευή βομβών και τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών».

Οι υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, συνέλαβαν επίσης δέκα φερόμενους ως τρομοκράτες στην Καλγιούμπια, βόρεια της πρωτεύουσας, και στη Φαγιούμ, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, ενώ κατέσχεσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, αυτόματα όπλα και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι έφοδοι έγιναν στο πλαίσιο μιας προληπτικής εκστρατείας των αρχών με στόχο την αποτροπή επιθέσεων εξτρεμιστών ενόψει των εορτασμών των χριστιανών της χώρας για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, καθώς και την πάταξη της οργάνωσης Χάσαμ, που οι αρχές θεωρούν πως συνδέεται με το εκτός νόμου πολιτικό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η Χάσαμ, μια οργάνωση η οποία πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι, έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με στόχο κυρίως στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου χαρακτηρίζει τη Χάσαμ ένοπλο βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, του παλαιότερου ισλαμιστικού κινήματος της Αιγύπτου, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου το 2013. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι το διαψεύδουν και αντιτείνουν ότι αγωνίζονται για πολιτική αλλαγή με αποκλειστικά ειρηνικά μέσα.

Ο ανταρτοπόλεμος που διεξάγουν κατά κύριο λόγο τζιχαντιστές του παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους στη χερσόνησο του Σινά, έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτικών και αστυνομικών, αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, αν και δεν έχει δοθεί ποτέ μέχρι σήμερα επίσημος απολογισμός στη δημοσιότητα.

Τους τελευταίους μήνες, οι επιθέσεις μοιάζουν να μεταφέρονται πλέον στην ενδοχώρα, με στόχους μέλη της χριστιανικής μειονότητας των Κοπτών, στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας και σημεία ελέγχου μέσα και γύρω από μεγάλα αιγυπτιακά αστικά κέντρα.

Στο τελευταίο περιστατικό τρομοκρατίας στη χώρα, ένας άνδρας σκότωσε τουλάχιστον έντεκα ανθρώπους την Παρασκευή, ανοίγοντας πυρ μέσα σε ένα κατάστημα που ανήκε σε χριστιανό και στο εξωτερικό ενός ναού της κοπτικής ορθόδοξης εκκλησίας σε προάστιο του Καΐρου, πριν τραυματιστεί και συλληφθεί. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το ΙΚ, χωρίς να παρουσιάσει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό.