Ήρθε στη Θεσσαλονίκη να τα «χώσει» στον ΣΕΒ και να εκθειάσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Ήρθε στη Θεσσαλονίκη να τα «χώσει» στον ΣΕΒ και να εκθειάσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος άρχισε με τον πρωθυπουργό να λέει πως στόχος είναι η δημιουργική αντιπαράθεση και η σύνθεση. Μία ομιλία που τελικά στόχο είχε να δώσει τα εύσημα στον ΣΕΒΕ για τον ρόλο που διαδραμάτισε τόσο σε ό,τι αφορά τα ανοίγματα και τις επενδύσεις απέναντι στους βόρειους γείτονές μας αλλά και να καταγγείλει εμμέσως πλην σαφώς τις πολιτικές που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Με δυο λόγια ο πρωθυπουργός ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να τα “χώσει” στον ΣΕΒ και για να εκθειάσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το αποτέλεσμα του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανέφερε τις πάμπολλες μεταρρυθμίσεις που έχει πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, έδωσε ως επιχείρημα τον τρόπο με τον οποίο έχει αποδεχθεί η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα τη συμφωνία κυρίως σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μίλησε για βιώσιμο χρέος, για την τροχιά απομείωσής του που είναι προβλέψιμη και ελεγχόμενη και που εξασφαλίζει την αποανάπτυξη της οικονομίας.  Ανέφερε πως η χώρα θα βγει στις αγορές καθαρή. Ζήτησε τη συστράτευση των παραγωγικών δυνάμεων και των φορέων τώρα « που πλέον φαίνεται πως υπήρξε ένα σχέδιο που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια». Είπε πως η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει, πως κανείς δεν περίμενε πως θα υλοποιούσε μεταρρυθμίσεις σημαντικές, διαρθρωτικές και παρεμβάσεις σε χρόνιες παθογένειες.

Μίλησε για το ολιστικό σχέδιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που διατυπώθηκε μέσω των συνομιλιών με κάθε περιφέρεια. Πως προτεραιότητα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις ώστε να ξαναστηθεί η χώρα στα πόδια της από τον Σεπτέμβρη.

Ανέφερε πως μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη φάση να αλλάξουμε την ατζέντα  να προβούμε στη μείωση της ανεργίας, να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Είπε πως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν χρειάζονται άλλες αλλαγές και πως είναι σαν το ποδήλατο που αν σταματήσεις να κάνεις πεντάλ πέφτεις. Πως η χώρα διαθέτει έναν αξιόπιστο φορολογικό μηχανισμό με κανόνες ανταγωνισμού και δίκαιης μεταχείρισης και απλοποιημένες διαδικασίες για άνοιγμα επιχειρήσεων και επενδύσεων και πως έγινε και το κτηματολόγιο. Πως κατάφερε πλεονάσματα ώστε να δημιουργηθεί θετικό μομέντουμ για τις εξαγωγές σε ό,τι αφορά τη σημαντική αύξηση ξένων άμεσων επενδύσεων. Πώς έχει καταρτιστεί εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και για όλα αυτά για να εδραιώσουμε τη βιομηχανία στα Βαλκάνια και πως δεν πρέπει να μείνει η χώρα στη λογική της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού. Κάλεσε τον ΣΕΒΕ και όλους να αξιοποιήσουν τα εργαλεία και τους πόρους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και πως είμαστε για τρίτη χρονιά η πρώτη χώρα σε απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Πως είναι σε συνεργασία με τους εταίρους αλλά και προωθούν το άνοιγμα μιας εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας.

Ο πρωθυπουργός επαίνεσε την ηγεσία του ΣΕΒΕ για τα κίνητρά του τα οποία σε αντίθεση με του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων είναι πάντα επιχειρηματικά ενώ του ΣΕΒ αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν σχέση με τις αγωνίες του επιχειρηματικού κόσμου και της ελληνικής αγοράς. Καθώς και ότι ο ΣΕΒ πάντα υπερθεματίζει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο κι έφτασε στο σημείο να επικρίνει και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στη Γερουσία.

Μίλησε για επανεκκίνηση έργων και υποδομών και πως προσπαθούν να βάλουν με τους υπόλοιπους ηγέτες των Βαλκανίων τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο επιχειρηματικών και μεταφορικών συνδέσεων.

Κατόπιν πέρασε σε έναν πιο πολιτικό λόγο.

Επαίνεσε τη στάση του ΣΕΒΕ αναφορικά με την ΠΓΔΜ καθώς θέλει να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες. Τον συνεχάρη για την υπεύθυνη στάση που κράτησε και για τις προοπτικές επενδύσεων στη γειτονική χώρα.  Πως σέβεται τις ευαισθησίες των πολιτικών εδώ πως δεν μπορεί να επιτρέψει σκόπιμες παραποιήσεις και άθλια πολιτική προπαγάνδα. Πως δεν παρέκκλιναν από την εθνική γραμμή καθώς με τη συμφωνία που ισχύει erga omnes πέτυχαν αυτό που πάντα ήταν το ζήτημα: μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και θα αφαιρεί αλυτρωτικές διαθέσεις από το Σύνταγμα ενώ αφαιρέθηκε και οποιαδήποτε σχέση της γειτονικής χώρας με την αρχαία ελληνική ιστορία μας. Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα μειονότητας.

Μίλησε για την ύπαρξη επιτροπής η οποία θα αναλάβει να επιλύσει οριστικά το θέμα των εμπορικών προϊόντων και σημάτων. Ότι δεν υπάρχει πουθενά αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και πως κινούμαστε στη λογική του διεθνούς δικαίου ιθαγένειας και πως η συμφωνία αναγνώρισε ως γλώσσα τους την κυριλλική.

Πως στόχος είναι να προχωρήσουμε μπροστά με εξωστρέφεια και να αναδείξουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Ανέφερε πως ο ουσιαστικός κίνδυνος είναι από τα ανατολικά της χώρας. Μια Τουρκία που απομακρύνεται από την ΕΕ και αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες. Πως η κυβέρνηση εργάζεται για να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας αλλά πως δεν έπρεπε να παραβρεθεί κανείς στην ορκωμοσία του προέδρου και ειδικά πως δεν είχε ανάγκη από κανέναν «αυτόκλητο καλοθελητή» ο οποίος πήγε εκεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

Πως ζήτημα τέλος είναι η συνανάπτυξη και η συνεργασία όλων των χώρων. Πως παίζει πολύ καλό ρόλο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αν θέλουμε να προωθήσουμε τις επιχειρηματικές συνεργασίες. Και πως πρέπει να μείνουμε προσανατολισμένοι στον στόχο κι έχουμε ιστορική ευθύνη  να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη θέση που ήταν.