
Έτσι έστησαν την φιέστα – φιάσκο του Ασημένιου Βέλους (Video)
Όλοι οι σχετικοί γνώριζαν ότι επρόκειτο για φιάσκο αλλά κανένας δεν μιλούσε. Όπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ γνώριζαν , αλλά πήγαν να φωτογραφηθούν με τους κυβερνητικούς επισήμους στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου το Ασημένιο Βέλος εκκίνησε τα δοκιμαστικά δρομολόγια που τελικά έγιναν …ένα και θα …ανταγωνιζόταν το αεροπλάνο!
Δείτε ακόμα: Ήρθε, το είδαμε και..απέρχεται το «Ασημένιο Βέλος» – Ανέτοιμες οι υποδομές της χώρας
Μόνο που το Ασημένιο Βέλος τελικά σαν βέλος ήρθε και σαν βέλος έφυγε όπως ήταν συμφωνημένο με τους Ιταλούς. Μία προμελετημένη εξαπάτηση όλων που γνωστοποιήθηκε με μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση και λέμε προμελετημένη επειδή αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα που προηγήθηκαν των εγκαινίων – φιάσκο.
Και έτσι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εγκαινίασε το πρώτο τρένο υψηλών ταχυτήτων που τελικά ΘΑ τρέξει …αν τρέξει στις ελληνικές σιδηροτροχιές. Μάλιστα η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΟΣΕ που εκδόθηκε πριν την ΔΕΘ ήταν πολύ προσεκτικά διατυπωμένη …κάτι σαν τον χρησμό της Πυθίας!
Το Pendolino ΕΤR 485 31, δηλαδή το Ασημένιο Βέλος, μπορεί να έκανε ρεκόρ ταχύτητας στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά μέχρι εκεί, αφού υπάρχει μια τριπλέτα υποδομών που καθιστά αδύνατη τη δρομολόγηση ενός τέτοιου τρένου.
Και δείτε ποιες είναι αυτές:
- Το σύστημα ηλεκτροδότησης
Το Pendolino ΕΤR 485 διαθέτει δύο κεραίες ρεύματος σε κάθε συρμό για την ηλεκτροδότησή του και έτσι λειτουργεί. Όμως το ελληνικό σύστημα ηλεκτροδότησης είναι κατασκευασμένο με τεχνολογία που χωρίζει το δίκτυο σε τμήματα μεταξύ των οποίων διακόπτεται η ηλεκτροδότηση. Αυτά τα σημεία τα περνάει το κάθε τρένο που κινείτε στις ράγες με τη ταχύτητα που έχει χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, όμως θα πρέπει να έχει μια κεραία και όχι δύο όπως έχει το Pendolino ΕΤR 485, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος από τις διαφορετικές τάσεις.
Τι έκαναν λοιπόν οι άνθρωποι της ΤΡΑΙΟΣΕ, για να στήσουν τη φιέστα της ΔΕΘ που τελικά αποδείχθηκε φιάσκο; Έβαλαν το Ασημένιο Τρένο να κινηθεί με μια κεραία, βγάζοντας ή κλείνοντας τη δεύτερη.
- Δεν χωράει στους σταθμούς
Το Ασημένιο Βέλος είναι ενιαία αμαξοστοιχία εννιά βαγονιών, δηλαδή δεν επιτρέπει την αποκόλληση κάποιου βαγονιού, αφού υπάρχουν αρθρώσεις compact μεταξύ των βαγονιών. Έτσι δεν μπορεί να μειωθεί το μήκος τους. Και εδώ είναι το πρόβλημα καθώς το τρένο εξέχει από τις αποβάθρες που χωράνε μέχρι και επτά βαγόνια!
- Δεν χωράει και στο αμαξοστάσιο
Και να ήταν μόνο που δεν χωράει στους σταθμούς… δεν χωράει και στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσλειτουργίες όσον αφορά τις διαδικασίες συντήρησης του τρένου.
Έτσι λοιπόν στήθηκε μια ωραία φιέστα που τελικά αποδείχθηκε φιάσκο, αφού μας είπαν ότι θα κάνει δοκιμαστικά δρομολόγια αλλά τελικά έκανε μόνο ένα και αυτό για να πάει τους επίσημους μέχρι τη Κατερίνη!
Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις σχετικών των σιδηροδρόμων οι Ιταλοί θα στείλουν στη χώρα μας τρένα παλιότερης τεχνολογίας από το συγκεκριμένο δηλαδή παλαιότερα μοντέλα (ETR 460 ή ETR 470, κατασκευής 1994) που είναι πιο συμβατά στις συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας.