Έτοιμη η Ε.Ε. να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς

Έτοιμη η Ε.Ε. να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς

Την ανάγκη να υπάρξει γρήγορη και δη «ανάλογη» απάντηση στον προτατευτισμό των ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το εμπόριο θέτει ψηλά στις προτεραιότητες της ατζέντας του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία και η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Το ζήτημα θα τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί τάπητος αύριο, με την Κομισιόν να υπογραμμίζει ότι η πηγή των προβλημάτων στους μεταλλευτικούς κλάδους, που βάζει στο στόχαστρο η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, είναι η περίσσεια προσφορά. Δείχνει έτσι εμμέσως την Κίνα που πλημμυρίζει τα τελευταία χρόνια την αγορά με χάλυβα και αλουμίνιο.

«Οι Επίτροποι θα συζητήσουν την απάντησή μας, η οποία θα είναι άμεση, ισχυρή και κατάλληλη» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να κρύψει το κεφάλι της στην άμμο, αλλά θα πρέπει να δράσει προκειμένου να προασπιστεί τα συμφέροντά της».

Όπως εξήγησε, στόχος δεν είναι η κλιμάκωση της έντασης, αλλά η συνεργασία. «Η Ε.Ε. είναι βεβαίως πάντα διαθέσιμη να συνεχίσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ» κατέληξε.