«Έσπασε το γυαλί» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – «Βαρίδι» για την κυβέρνηση ο Καμμένος

«Έσπασε το γυαλί» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – «Βαρίδι» για την κυβέρνηση ο Καμμένος

«Σύντροφοι και συντρόφισσες […] βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που είχε αποφασίσει να παραδώσει τη χώρα, βρεθήκαμε μαζί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μαζί κυβερνάμε, χτίσαμε μαζί ένα νέο Γοργοπόταμο, αποδείξαμε μαζί ότι μπορούμε να ενώσουμε τους Έλληνες». Με αυτόν τον τρόπο στις 13 Οκτωβρίου 2016, ο “σύντροφος” τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος απευθυνόταν στους παριστάμενους στο δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας αναλυτικά για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας.

Δύο χρόνια μετά, ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται στο στόχαστρο ενός σφοδρού “σφυροκοπήματος” από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις του και την πρωτοβουλία του να καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο για την διευθέτηση των σχέσεων με την πΓΔΜ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές μετέτρεψαν, τουλάχιστον για την ώρα, σε “νεκρό γράμμα” το “μορατόριουμ” που είχαν συμφωνήσει οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος μέχρι τον Μάρτιο, προκειμένου να βάλουν προσωρινά σε παρένθεση τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις που έχουν για το Σκοπιανό αλλά και να χειριστούν επικοινωνιακά τις αντιπαραθέσεις των βουλευτών τους για το θέμα.

Την Πέμπτη το βράδυ πάντως οι πληροφορίες ήθελαν την κυβέρνηση να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους. Η δήλωση Τσίπρα ότι με τον υπουργό Άμυνας δεν έχουν ακόμη μιλήσει, καθώς “στις ΗΠΑ έχει τυφώνα και αυτός δεν λέγεται Πάνος αλλά Μάικλ” είχε ως στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ελαφρύνει λίγο το κλίμα, ενώ διαρροές ήθελαν και τον Πάνο Καμμένο να ετοιμάζεται να προβεί σε κινήσης αποσυμπίεσης της έντασης. Σε αυτήν την κατεύθυνση φέρεται να κινήθηκε και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία, στην οποία ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να τηρηθεί το μορατόριουμ μέχρι τον Μαρτιο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως ήδη φαίνεται ότι εξετάζουν, τουλάχιστον στη θεωρία, σενάρια εναλλακτικής πλειοψηφίας, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Ο κ. Ξυδάκης, αφού τόνισε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015, ανέφερε, απευθυνόμενος στο Ποτάμι, την εξής φράση: “Αν θέλεις να βοηθήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών βοηθάς για λίγο και την κυβέρνηση”.

Ένα αντίστοιχο αλλά διαφορετικής ίσως έντασης μήνυμα είχε στείλει προς τον κ. Καμμένο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. «Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου», είχε πει με νόημα τότε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως επιδίωξή του είναι να ολοκληρώσει την τετραετία.

Από τη μεριά του, πάντως, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται ότι επιχειρεί με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση του ιδίου και του κόμματός του, κάτι το οποίο δεν φαίνεται ωστόσο καθόλου εύκολη υπόθεση. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα του σταθερά κάτω από το 3%, ο υπουργός Άμυνας φαίνεται πως έχει προχωρήσει στην εκτίμηση ότι η σκληρή στάση στο θέμα των Σκοπίων αποτελεί το “τελευταίο χαρτί” που μπορεί να τον ξαναβάλει στη Βουλή.

Δεν φαίνεται ωστόσο ότι όλοι στο κόμμα του μοιράζονται τις ίδιες απόψεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι ερωτηθέντες σχετικά, δύο στελέχη των ΑΝΕΛ πήραν αποστάσεις τόσο από το “Plan B” Καμμένου όσο και από τις δηλώσεις Τουσουνίδη ότι το κόμμα μπορεί να υποστηρίξει μια πρόταση μομφής για το Σκοπιανό. Έτσι, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Τέρενς Κουίκ “άδειασε” τον Πάνο Καμμένο για το θέμα των Σκοπίων, παραπέμποντας σε σχετική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου. Ενώ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρόταση μομφής δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε και καλά θα κάνει ο κ. Τοσουνίδης να είναι πιο προσεκτικός». Ως γνωστόν, ο κ. Παπαχριστόπουλος ανήκει σε εκείνους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν συμφωνούν με την σκληρή στάση στο Σκοπιανό, ενώ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον αυτή έρθει στη Βουλή.