Έρχεται τον Σεπτέμβριο η «Πρόβλεψη για τα Κουνούπια» μια σωτήρια εφαρμογή!

Έρχεται τον Σεπτέμβριο η «Πρόβλεψη για τα Κουνούπια» μια σωτήρια εφαρμογή!

Ανήκετε στους… γλυκοαίματους που τραβάνε όλα τα κουνούπια επάνω τους; Θέλετε να μείνετε μέχρι αργά στη θάλασσα αλλά σκέφτεστε τα τσιμπήματα και φεύγετε άρον άρον από την παραλία; Αν συμβαίνουν όλα αυτά να ξέρετε πως η σωτηρία σας είναι κοντά και έρχεται μέσω Κίνας. Και είναι μια πρόταση μέσω κινητού τηλεφώνου, μια εφαρμογή που θα σας ενημερώνει για την παρουσία των ενοχλητικών κουνουπιών – καίτοι απαραίτητων για τον πλανήτη- για να προσαρμοστείτε αναλόγως, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ –ΜΠΕ σε συνεργασία με κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Συγκεκριμένα, είναι δεδομένα που βασίζονται σε έναν αλγόριθμο ο οποίος χρησιμοποιεί καιρικά στοιχεία που συντελούν στην επιβίωση και στην αναπαραγωγή των εντόμων, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία – που θα μεταβιβάζονται στην ιστοσελίδα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας. Η «πρόβλεψη για τα κουνούπια», όπως ονομάζεται η νέα υπηρεσία, θα κατηγοριοποιεί τον πληθυσμό των εντόμων σε μια δεδομένη περιοχή χρησιμοποιώντας ένα σύστημα προειδοποίησης τεσσάρων κλιμάκων – λίγα, μέτρια, πολλά και πάρα πολλά – που αντιπροσωπεύεται από τα αντίστοιχα χρώματα- πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο του Τσιανγκσού το οποίο συνεργάστηκε για το σύστημα πρόβλεψης, τα δεδομένα ενημερώνονται ανά ώρα και περιγράφουν την πυκνότητα των κουνουπιών στις γειτονιές των χρηστών σε ακτίνα 2,5 χλμ. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ελέγξουν τις συνθήκες σε όλη την Κίνα μέσω ενός θερμοδυναμικού διαγράμματος με τα τέσσερα χρώματα, καθώς και ενός γραφήματος που προβλέπει την κατάσταση για τις επόμενες 72 ώρες. Επίσης οι χρήστες μπορούν να σχολιάζουν την ακρίβεια των δεδομένων χρησιμοποιώντας δύο κουμπιά – ακριβή και ανακριβή – και αμέσως εμφανίζονται τα αποτελέσματα.

Από την αρχή του καλοκαιριού έως τα μέσα το φθινοπώρου η Κίνα πλήττεται από χιλιάδες κουνούπια εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την υγρασία. Τον Μάιο οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου ξεκίνησαν μια εκστρατεία ελέγχου των κουνουπιών σε μία προσπάθεια να φρενάρουν τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός.

Ωστόσο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πρόληψης Νοσημάτων που μεταδίδονται από τα έντομα, ο Ζου Σιανονόγκ, εκτιμά ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση των κουνουπιών δεν οφείλεται μόνο στον καιρό, επομένως η ακρίβεια της πρόβλεψης θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο κατά την πρόβλεψη του πληθυσμού των εντόμων σε μια μικρή περιοχή.

«Οι συνθήκες υγιεινής ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από τόπο σε τόπο και η κακή υγιεινή – εκτός από τις ευνοϊκές θερμοκρασίες και υγρασία – μπορεί επίσης να συμβάλει στην έκρηξη του πληθυσμού των κουνουπιών», δήλωσε ο Ζου. Η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ.