Έρευνες για την προέλευση της COVID-19 ξεκινά ο ΠΟΥ στην Κίνα

Έρευνες για την προέλευση της COVID-19 ξεκινά ο ΠΟΥ στην Κίνα

Μια δεκαμελής ομάδα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταφθάνει στην Κίνα με σκοπό να ερευνήσει την προέλευση του νέου κορονοϊού. Στις 14η Ιανουαρίου ξεκινούν οι έρευνες.

Το Πεκίνο άναψε το πράσινο φως σε μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας Covid-19. Η ομάδα αναμενόταν να φθάσει στη χώρα της Ασίας την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, η αποστολή θα ξεκινήσει την Πέμπτη 14η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

«Έπειτα από συνομιλίες, η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ (…) θα φθάσει στην Κίνα από τη 14η Ιανουαρίου για να κάνει έρευνες. Θα διενεργήσει έρευνες από κοινού με κινέζους επιστήμονες για την προέλευση του COVID-19», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Κίνας.

Το Πεκίνο δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για την επίσκεψη. Πάντως οι ειδικοί αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια.

Η Κίνα ενέκρινε την αποστολή ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στη χώρα εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας που προκαλούσε ένας ακόμη τότε μυστηριώδης ιός.

Η χρονική συγκυρία που καταφθάνει η ομάδα ειδικών του ΠΟΥ συμπίπτει και με το θάνατο ενός 61χρονου άνδρα που έχασε τη ζωή του από πνευμονία στην πόλη Γουχάν ενώ άλλα επτά άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές υγείας του Γουχάν.

Συνολικά, 41 άτομα έχουν διαγνωστεί με ανάλογο αναπνευστικό νόσημα, το οποίο προκαταρκτικές εργαστηριακές εξετάσεις, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έδειξαν ένα νέο είδος κορονοϊού, σύμφωνα με τις αρχές Υγείας της Γουχάν.