Έρευνα: Οι συγκοινωνίες κορυφαίο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης – Όχι σε νέα υποψηφιότητα Μπουτάρη

Έρευνα: Οι συγκοινωνίες κορυφαίο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης – Όχι σε νέα υποψηφιότητα Μπουτάρη

Τη χαμηλή απήχηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αποτυπώνει έρευνα για τα προβλήματα του νομού Θεσσαλονίκης και τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τον Δήμο και την Περιφέρεια που διενήργησε η εταιρεία ieraxanalytix.

Στην έρευνα καταγράφεται η θετική εντύπωση που άφησε στους επισκέπτες η 83η ΔΕΘ, καθώς  3 στους 4 που επισκεφτήκαν την έκθεση έστω μια φορά, αποτίμησαν θετικά την εμπειρία τους, με τους νέους κάτω των 29 ετών να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι.

Η δε πρωτοβουλία της ΔΕΘ μαζί με την εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ για μια SMOKEFREE έκθεση γίνεται συντριπτικά αποδεκτή με ποσοστό 85%.

Η αλλαγή στάσης των Ελλήνων απέναντι στις ΗΠΑ,  με τη χώρα μας μολονότι προσανατολισμένη στη Δύση να διακατέχεται από αντιαμερικανισμό, φαίνεται στο γεγονός πως το 60% κρίνει θετικά το γεγονός πως τιμώμενη χώρα φέτος ήταν οι ΗΠΑ.

Οι μισοί ερωτώμενοι θέλουν να καταργηθούν οι πολιτικές ομιλίες κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και όσον αφορά τον τόπο φιλοξενίας της ΔΕΘ μόνο 29% θέλει αυτή να φύγει εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως στην κορυφή τις λίστας των προβλημάτων, οι συμμετέχοντες τοποθετούν σε ποσοστό 46% τις δημόσιες συγκοινωνίες, για να ακολουθήσουν η έλλειψη θέσεων εργασίας με 37% και σχεδόν μαζί βρίσκονται καθαριότητα, έλλειψη πάρκινγκ με περίπου 28%. Σημαντικό ότι ιδιαίτερα χαμηλά βρίσκονται προβλήματα προσωπικής απομόνωσης των κατοίκων και κακής συμπεριφοράς

Τέλος, στις ερωτήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, 58% δε θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης έναντι 19% που τον θέλει υποψήφιο. Για τον κ. Τζιτζικώστα το 37% δεν τον θέλει υποψήφιο Περιφερειάρχη 2019 έναντι 27% που δηλώνει πως τον θέλει.

Σημαντικότερα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι δημότες στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι οι θέσεις των υποψηφίων για σημαντικά θέματα 45%, να είναι νέοι άνθρωποι 30%, έμπειροι πολιτικοί με γνώση των ευθυνών 19% ενώ μόλις 3% δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει στις εκλογές της ΤΑ.

Για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών εντός του επόμενου εξαμήνου, 57% δηλώνει πως συμφωνεί ενώ διαφωνεί το 20%. Ταυτόχρονα 10% είναι αναποφάσιστοι.

Η έρευνα διεξήχθη ηλεκτρονικά από τα socialmediaκαι την ιστοσελίδα της εταιρείας, στο διάστημα 16-19 Σεπτεμβρίου 2018 και συμμετείχαν 672 άτομα, ψηφοφόροι του Νομού Θεσσαλονίκης. Το δείγμα σταθμίστηκε ως προς το φύλο και το 90% των ηλικιών ήταν μεταξύ 18-60 ετών.