Έρευνα για τις καταγγελίες χρήσης χημικών στην Ανατολική Γούτα της Συρίας

Έρευνα για τις καταγγελίες χρήσης χημικών στην Ανατολική Γούτα της Συρίας

Ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ερευνά ενδεχόμενη χρήση απαγορευμένων χημικών ουσιών σε πρόσφατες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τον συριακό στρατό εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της ανατολικής Γούτα στη Συρία, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΟΑΧΟ με έδρα τη Χάγη ξεκίνησε έρευνα την Κυριακή βασιζόμενος στις καταγγελίες για επανειλημμένη χρήση βομβών χλωρίου στην ανατολική Γούτα, εξήγησαν οι διπλωματικές πηγές.

Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία προειδοποίησαν νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι θα στηρίξουν μια στοχευμένη στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού, αν υπάρξουν αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μεταξύ των επιθέσεων που θα εξετάσει η ομάδα του ΟΑΧΟ είναι αυτή που σημειώθηκε την Κυριακή, στη διάρκεια της οποίας ένα παιδί εμφάνισε συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλωρίου προτού υποκύψει, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Οι πηγές έκαναν τις δηλώσεις αυτές υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους καθώς δεν έχουν άδεια να συζητήσουν τις έρευνες δημοσίως.

Η αποστολή του ΟΑΧΟ προσπαθεί να καθορίσει αν η Δαμασκός χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά παράβαση της διεθνούς σύμβασης που υπέγραψε το 2013, έπειτα από μια επίθεση με αέριο σαρίν στη Γούτα.