Έρευνα: Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν στο ξεμάτιασμα

Έρευνα: Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν στο ξεμάτιασμα

Το ξεμάτιασμα φαίνεται πως προκρίνουν οι Έλληνες ως λύση για τον πονοκέφαλο, αντί για κάποιο αναλγητικό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας  εν ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κεφαλαλγίας στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, σε δείγμα 10.000 πολιτών  που πήραν μέρος στην έρευνα, 6 στους 10 πιστεύουν πως η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πονοκεφάλου γίνεται με ξεμάτιασμα.

«Είναι σημαντικό να διαλύσουμε τους επικρατούντες μύθους αλλά και να καταρρίψουμε πολλά ταμπού, όπως το να επισκεπτόμαστε ένα νευρολόγο» σχολίασε στην Καθημερινή ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δήμος Μητσικώστας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν και ο κόσμος συνδέει ευρέως τους πονοκεφάλους με τον ψυχολογικό παράγοντα, «πρόκειται για βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου». Μεγάλος αριθμός, δηλαδή, έχει γενετική προδιάθεση, διαθέτει το σχετικό γονίδιο, για να εκδηλώσει ημικρανία υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

«Οι εκλυτικοί παράγοντες ποικίλλουν, από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή αλκοόλ, μέχρι τον καιρό, τις ορμόνες, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά και την απώλεια ρουτίνας – τα Σαββατοκύριακα που αλλάζει το πρόγραμμα, πυκνώνουν οι ημικρανίες» διευκρινίζει ο κ. Μητσικώστας.