Έπειτα από μια εβδομάδα “πάτησαν” στεριά οι 58 του Aquarius

Έπειτα από μια εβδομάδα “πάτησαν” στεριά οι 58 του Aquarius

Αφού πέρασαν μια εβδομάδα στα ανοικτά της Μάλτας  οι 58 μετανάστες που διασώθηκαν ανοικτά της Λιβύης από το πλοίο ανθρωπιστικών διασώσεων Aquarius αποβιβάστηκαν σήμερα στο λιμάνι της Βαλέτας, , όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι μετανάστες, στην πλειονότητά τους με καταγωγή από τη Λιβύη, επιβιβάστηκαν σε δύο λεωφορεία που έθεσαν στη διάθεσή τους οι μαλτέζικες αρχές.

Οι 58 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 17 γυναίκες και 18 ανήλικοι, αφού υποβληθούν σε υγειονομικούς και νομικούς ελέγχους, θα μεταφερθούν προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προβλέπει συμφωνία που επιτεύχθηκε την παρασμένη Τρίτη.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Γαλλία θα υποδεχθεί 18 μετανάστες, η Γερμανία και η Ισπανία από 15 και η Πορτογαλία 10.

Αφού διασώθηκαν από το Aquarius τη Δευτέρα (24/9), οι μετανάστες περίμεναν μέχρι και σήμερα ανοικτά της Μάλτας, λόγω της θαλασσοταραχής, προτού μεταφερθούν στη διάρκεια του πρωινού σε πλοίο της μαλτέζικης ακτοφυλακής από το Aquarius, το οποίο παρέμεινε σε διεθνή ύδατα.

Μία από τις οικογένειες των Λίβυων συνοδευόταν από μια σκυλίτσα, την Μπέλα, που θα πρέπει να υποβληθεί σε κτηνιατρικό έλεγχο και φωτογραφία της οποίας ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ.

To Aquarius, από το οποίο αφαιρέθηκε η σημαία του Παναμά, επέλεξε να παραμείνει σε διεθνή ύδατα ώστε να μην διακινδυνεύσει να βρεθεί σε κατάσταση παρανομίας σε μαλτέζικα ύδατα, με την πιθανότητα να κατασχεθεί.

Το Aquarius είναι το τελευταίο ανθρωπιστικό πλοίο που διαπλέει τη Μεσόγειο για να περισυλλέξει μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν κρυφά στην Ευρώπη σύμφωνα με τη γαλλική ΜΚΟ που το έχει ναυλώσει, τη SOS Méditerranèe.

Ωστόσο, το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επανέλθει στην κεντρική Μεσόγειο ανοικτά της Λιβύης προκειμένου να ανταποκριθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Μάλτας, το Aquarius θα πρέπει τώρα να πλεύσει προς τη Μασσαλία, το λιμάνι της νηολόγησής του στη νότια Γαλλία.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ