Ένοχος για διαφθορά – Καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκισης ο Σαρκοζί

Ένοχος για διαφθορά – Καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκισης ο Σαρκοζί

Δικαστήριο του Παρισιού έκρινε τον Γάλλο πρώην πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ένοχο για διαφθορά και άσκηση επιρροής, καταδικάζοντάς τον σε ένα έτος φυλάκισης και σε άλλα δύο σε αναστολή.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι ο Σαρκοζί έχει το δικαίωμα να ζητήσει την κράτηση στο σπίτι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 66χρονος πολιτικός και πρόεδρος της Γαλλίας την περίοδο 2007-2012 είχε επιδιώξει να αποσπάσει με αθέμιτα μέσα πληροφορίες από δικαστικό λειτουργό, για την πορεία ερευνών σε βάρος του, το 2014.

Στη διάρκεια της δίκης, ο Σαρκοζί είχε αρνηθεί κάθε ενοχή, υποστηρίζοντας ότι το κατηγορητήριο ήταν ψευδές. Τώρα, έχει προθεσμία δέκα ημερών για να ασκήσει έφεση, μέσω των δικηγόρων του.

Ένοχοι στην υπόθεση κρίθηκαν επίσης ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Χέρτζογκ, καθώς και στον εμπλεκόμενο δικαστή, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Και στους δύο επιβλήθηκε η ίδια ποινή.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας που ένας πρώην πρόεδρος δικάστηκε για διαφθορά και του επιβάλλεται ποινή φυλάκισης. Ο προκάτοχος του Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ, κρίθηκε ένοχος το 2011 για κατάχρηση δημόσιου χρήματος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών σε αναστολή για ενέργειες κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου του Παρισιού.

Στα τέλη του μήνα, εν τω μεταξύ, ο Σαρκοζί θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με άλλα 13 συγκατηγορούμενους σε υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2012.