Ένα καινοτόμο σύστημα πάρκιγκ από τη Θεσσαλονίκη υπόσχεται να αλλάξει τη μορφή των πόλεων

Ένα καινοτόμο σύστημα πάρκιγκ από τη Θεσσαλονίκη υπόσχεται να αλλάξει τη μορφή των πόλεων

Το πρόβλημα στάθμευσης των αυτοκινήτων είναι μια χρόνια κατάσταση που κάνει τα κέντρα των περισσότερων πόλεων να στενάζουν. Πόλεις πυκνοδομημένες, με ελλείψεις σε χώρους στάθμευσης, κάνουν τους κατοίκους να ασφυκτιούν.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ασφυκτική εξ αιτίας της ιδιομορφίας του πολεοδομικού σχεδιασμού  καθώς λόγω του ανάγλυφου η πόλη στενεύει στο κέντρο της κάτι που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

 

 

Ο δήμος της Θεσσαλονίκης έχει κάνει πολλές προσπάθειες αξιοποιώντας κάθε ελεύθερο οικόπεδο μετατρέποντας το σε χώρο στάθμευσης, όμως και πάλι οι θέσεις δεν επαρκούν. Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και σε άλλες πόλεις από τους εκεί δήμους χωρίς όμως επιτυχία.

Τη λύση του προβλήματος υπόσχεται ένα καινοτόμο αυτοματοποιημένο μηχανικό σύστημα που πολλαπλασιάζει τις θέσεις στάθμευσης και αναπτύσσει η εταιρία Ηλιάτορας σε συνεργασία με το ΑΠΘ ,το  ΔΙ.ΠΑ.Ε και  Ε.Κ.Ε.Τ.Α! Ένα μηχανικό σύστημα παρκαρίσματος που θα λειτουργεί παράλληλα με εφαρμογές, για να μπορεί ο κάθε οδηγός να βρίσκει εύκολα και να κλείνει τη θέση στάθμευσης, από τη στιγμή που ξεκινάει από το σπίτι του.

 

 

«Στο χώρο όπου μέχρι σήμερα παρκάρουν δύο οχήματα, μπορούν να σταθμεύσουν από 8 έως 12. Το σύστημα στάθμευσης της GREEN asty PARKING δεν αξιοποιεί απλά ακάλυπτο “χώρο”, πολλαπλασιάζει τις θέσεις στάθμευσης, εντός ή εκτός της αστικής ζώνης» εξηγεί ο εμπνευστής της ιδέας Ηρακλής Σπανός.

 

 

«Η καινοτομία του συστήματος στηρίζεται στο αυτόματο check in-check out, στην έλλειψη χειριστή, στην προεπιλογή ελεύθερης θέσης, στην ηλεκτρονική πληρωμή και στην πλοήγηση προς τη θέση στάθμευσης. Οι ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες δημιουργούν ενισχυμένες εφαρμογές ασφάλειας ,δίνουν λύση στην απρόσκοπτη, non stop , εύληπτη λειτουργία της κάθε μονάδας» τονίζει ο κ. Σπανός.

 

Τέτοιες μονάδες στάθμευσης θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κάθε ακάλυπτο χώρο της Θεσσαλονίκης, είτε στο λιμάνι, είτε στο κέντρο και να πολλαπλασιάσουν τις θέσεις στάθμευσης

 

Το GREEN asty PARKING είναι καινοτόμα βιομηχανική κατασκευή  που φιλοξενεί η κάθε μια 12  θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Οι θέσεις στάθμευσης αποτελούνται από μία αναρτούμενη πλατφόρμα, η οποία συνδέεται στα άκρα της με δύο αλυσίδες κίνησης. Η κάθε μία αλυσίδα καθοδηγείται από δύο τροχαλίες, η μία εκ των οποίων συνδέεται με τον άξονα του μειωτήρα.

 

 

«Δόθηκε μεγάλη προσοχή στον σχεδιασμό των επιμέρους κατασκευαστικών μερών. Η ομάδα έρευνας και σχεδιασμού της ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ ΑΒΕΤΕ κλήθηκε να δώσει λύση, από άποψη διαστάσεων για την εύκολη και , ασφαλή πρόσβαση των οχημάτων» εξηγεί ο κ Σπανός «Έντονα αρχιτεκτονικά στοιχεία μελετήθηκαν για να προσδώσουν προσωπικότητα στη βιομηχανική κατασκευή, ενώ ο μοντέρνος και απαλός χρωματισμός εναρμονίζει το καινοτόμο προϊόν με το περιβάλλον. Οι επιφάνειες που μπορεί να προκύψουν σε συνδυασμό με τη χρήση νέων τεχνολογικών υλικών επικάλυψης, μπορούν να δημιουργήσουν άριστες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις με περιβαλλοντική ευαισθησία. Η ανθεκτικότητα, η στατικότητα, η έλλειψη κραδασμών, η αποφυγή θορύβου κατά την λειτουργία είναι προκλήσεις που έχουν ήδη απαντηθεί. Επιπλέον μελετήθηκε η κινηματική (μοτέρ, καδένα κίνησης, μειωτήρες και οι οδοντωτές τροχαλίες) που στηρίζουν και κινούν τα κελιά με τα οχήματα».

 

 

Η καινοτομία

«Η καινοτομία του συστήματος στηρίζεται στο αυτόματο check in-check out, στην έλλειψη χειριστή, στην προεπιλογή ελεύθερης θέσης, στην ηλεκτρονική πληρωμή και στην πλοήγηση προς τη θέση στάθμευσης. Οι ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες δημιουργούν ενισχυμένες εφαρμογές ασφάλειας ,δίνουν λύση στην απρόσκοπτη, non stop ,εύληπτη λειτουργία της κάθε μονάδας» εξηγεί ο κ. Σπανός «Το GREEN asty PARKING θα ενσωματώνει διάφορες σύγχρονες τεχνολογίες στον χώρο του λογισμικού και της πληροφορικής ( Internet of Things, Big Data, Πράσινη Ενέργεια, Green Supply, Τεχνητή Νοημοσύνη ), ούτως ώστε η συνολική διαδικασία της εύρεσης χώρου στάθμευσης, της προκράτησης  και της τοποθέτησης των οχημάτων να απλοποιηθεί, να εξοικονομεί χρόνο στους χρήστες και να συμβάλλει στη μείωση των ρύπων»

 

Ο εμπνευστής του συστήματος στάθμευσης Ηρακλής Σπανός

 

Για να φτάσει η Ηλιάτορας στην υλοποίηση του σχεδίου τα στελέχη της εταιρίας είχαν στενή συνεργασία και σύμπραξη με τα τέσσερα ερευνητικά κέντρα παγκόσμιας εμβέλειας, του Α.Π.Θ., του Ε.Κ.Ε.Τ.Α και του ΔΙ.ΠΑ.Ε