Ένας καφές, το μυστικό για καλύτερη ομαδική δουλειά

Ένας καφές, το μυστικό για καλύτερη ομαδική δουλειά

Η καλή ομαδική δουλειά απαιτεί έναν καλό καφέ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Psychopharmacology.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Οχάιο υποστηρίζουν ότι, όταν οι εργαζόμενοι έχουν πιει καφέ πριν από μια σύσκεψη έχουν θετικότερη αντίληψη για την επίδοση του συνόλου αλλά και τη δική τους συνεισφορά στην ομάδα.

Μια δεύτερη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που συζητούσαν περισσότερο στην ομάδα υπό την επιρροή καφέ και ήταν εντός θέματος, συγκριτικά με εκείνους που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη.

«Ο καφές φαίνεται ότι θέτει σε εγρήγορση του ανθρώπους. Παρατηρήσαμε ότι η αυξημένη εγρήγορση συντελεί σε θετικά αποτελέσματα ως προς τις επιδόσεις μιας ομάδας εργαζομένων. Και φυσικά δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι άνθρωποι που έπιναν καφέ έτειναν να είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα», εξηγεί ο Αμιτ Σινγκ, συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής Μάρκετινγκ στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο Σινγκ και οι συνεργάτες του ζήτησαν από 72 φοιτητές που ήδη είχαν δηλώσει ότι έπιναν καφέ να μην πιουν καφέ πριν από το πρώτο πείραμα. Στους μισούς είπαν ότι επρόκειτο για γευσιγνωσία καφέ. Τους χώρισαν σε πέντε ομάδες. Μετά από την κατανάλωση του καφέ και την αξιολόγηση της γεύσης του, είχαν 30 λεπτά στη διάθεσή τους να κάνουν διάφορες δουλειές ώστε να δράσει η καφεΐνη. Οι άλλοι μισοί φοιτητές έκαναν γευσιγνωσία καφέ στο τέλος του πειράματος.

Κάθε ομάδα στη συνέχεια διάβασε και συζήτησε για έναν αμφιλεγόμενο κοινωνικοοικονομικό ζήτημα. Μετά από τη 15λεπτη συζήτηση, τα μέλη της ομάδας αξιολόγησαν τους εαυτούς τους και τους άλλους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν πριν καφέ πριν τη συζήτηση αξιολόγησαν τους εαυτούς τους και τα άλλα μέλη της ομάδας τους πιο θετικά απ’ ότι εκείνοι που ήπιαν καφέ μετά τη συζήτηση.

Η δεύτερη μελέτη ήταν όμοια, εκτός του ότι οι 61 φοιτητές ήπιαν όλοι καφέ από την αρχή. Οι μισοί όμως ήπιαν χωρίς καφεΐνη. Αυτοί που ήπιαν καφέ με καφεΐνη αξιολόγησαν τους εαυτούς τους και τα μέλη της ομάδας τους πιο θετικά από εκείνους που ήπιαν καφέ χωρίς καφεΐνη.

Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν σε πόση εγρήγορση ήταν στο τέλος της μελέτης και όσοι είχαν καφέ με καφεΐνη φυσικά αξιολόγησαν εαυτούς ως σε μεγαλύτερη ετοιμότητα από τους άλλους.

Το ουσιαστικό εύρημα της μελέτης είναι ότι τα άτομα που θεωρούσαν τους εαυτούς τους πιο ετοιμοπόλεμους, είτε είχαν πει καφέ με καφεΐνη είτε όχι, επίσης έτειναν να αξιολογούν καλύτερα τον εαυτό τους και τα μέλη της ομάδας τους.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε παρέμβαση αυξάνει την εγρήγορση, όπως η γυμναστική, μπορεί να παράγει όμοια αποτελέσματα.

Αλλά η καφεΐνη κάνει πολλά περισσότερα από το να αυξάνει τα θετικά συναισθήματα. Αναλύοντας οι ερευνητές τη συζήτηση που έκαναν τα μέλη της μιας ομάδας στη δεύτερη μελέτη διαπίστωσαν ότι έτειναν να μιλούν περισσότερο μετά την κατανάλωση καφέ αλλά και να είναι περισσότερο εντός θέματος