Έμετική πρόκληση Ερντογάν: “Κάποιοι ξεχνούν πώς γλίτωσαν από το να γίνουν παστά ψάρια”

Έμετική πρόκληση Ερντογάν: “Κάποιοι ξεχνούν πώς γλίτωσαν από το να γίνουν παστά ψάρια”

Ιδιαίτερα προκλητικός και με έναν λόγο εμετικό, εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του, σε μία άνευ προηγουμένου και χωρίς όρια προσωπική επίθεση κατά του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να επιτεθεί αναφερόμενος στη μάχη του Σαγγαρίου και την καταστροφή του 1922. Αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες χορδές του ελληνικού Έθνους.

Αυτή τη φορά ο «σουλτάνος» επέλεξε την περιοχή του Σαγγάριου, όπου το 1921 ανακόπηκε η πορεία του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα, για να υποδείξει στους Έλληνες που κάνουν, όπως είπε, «δηλώσεις μεγαλύτερες από το ανάστημά τους» να διαβάσουν βιβλία ιστορίας «για το πώς σώθηκαν πέφτοντας στη θάλασσα».

«Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους […] ας μάθουν πολύ καλά πώς γλίτωσαν από το να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο και πώς έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος σε αιχμηρό τόνο, αναφερόμενος στη Μάχη του Σαγγάριου τον Αύγουστο το 1921.

«Αυτοί που θέλουν να φρεσκάρουν την μνήμη τους να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία. Αυτοί που λένε λόγια μεγαλύτερα από το μπόι τους, αντί να διαβάζουν παραμύθια να διαβάζουν βιβλία της Ιστορίας. Να μην ξεχνάνε πως στη  μάχη του Σαγγαρίου γλύτωσαν από το να γίνουν σαλαμούρα*, και εγκατέλειψαν αυτά τα μέρη πέφτοντας στη θάλασσα».

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας χρησιμοποιεί πλέον επιθετική – εθνικιστική – πολεμική ρητορική. Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε τα εξής: « Η αξία της φιλίας με την Τουρκία γίνεται αντιληπτή μόνο όταν χάνεται. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ασφάλεια τη δική μας και της περιοχής. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις σε κανενός έδαφος και κυριαρχία».

Το νέο παραλήρημα του τούρκου προέδρου ήρθε στον απόηχο της δήλωσης του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει πως εάν χρειαστεί οι Έλληνες θα μιμηθούν τους προγόνους τους και θα σταθούν απέναντι στους Τούρκους.

«Δεν το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μάς υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» είχε σημειώσει ο κ. Παυλόπουλος, διαμηνύοντας πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι κατοχυρωμένα χάρη στο διεθνές δίκαιο και πως η Συνθήκη της Λωζάννης δεν επιδέχεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, δήλωση μάλιστα η οποία είχε προκαλέσει προ ημερών και την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στις 4 Μαρτίου κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος με δηλώσεις του έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Αλλά αυτά εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς», είπε πει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών» είχε υπογραμμίσει ο κ. Παυλόπουλος.

Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Τουρκία: «Τους έχουμε καταστήσει και τους καθιστούμε σαφές. Κι εμείς, και η ΕΕ και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Αυτή είναι. Και δεν έχει κενό όπως είπα, άρα, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Ας μην επινοούν κάποιοι «γκρίζες ζώνες». «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν»