Έλληνες και άντρες στην πλειοψηφία τους οι άστεγοι – Αποκαλυπτική έρευνα

Έλληνες και άντρες στην πλειοψηφία τους οι άστεγοι – Αποκαλυπτική έρευνα

Να αποκρυπτογραφήσει το φαινόμενο των αστέγων επιχειρεί έρευνα του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Τρικάλων και Ιωαννίνων

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά συνολικά 1645 αστέγους εκ των οποίων οι 691 στο δρόμο και οι 954 σε δομές.

Το συνταρακτικότερο εύρημα της έρευνας είναι πως η πλειοψηφία των ανέστιων συμπολιτών μας είναι  άντρες ελληνικής καταγωγής, σε αντίθεση με τα πρό κρίσης έτη, όταν τα φαινόμενο μονοπωλούνταν από μετανάστες.

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, πρώτα στη λίστα είναι τα άτομα ηλικίας 18-44 ετών ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι συνταξιούχοι.

Οι περισσότεροι απάντησαν επίσης ότι ο βασικός λόγος που τους οδήγησε στο δρόμο ήταν οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και η ανεργία.

Από το σύνολο του άστεγου πληθυσμού ένα μεγάλο ποσοστό καταγράφηκε στους δρόμους της Αθήνας (793 άτομα, εκ των οποίων οι 353 βρίσκονται στο δρόμο). Στη Θεσσαλονίκη, ο πληθυσμός αυτός αντιστοιχεί σε 380 άτομα με τους 100 να διαβιούν στο δρόμο και 126 σε κοινωνικές δομές. Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας 118 άστεγοι, από τους 265, μένουν σε δομές και 63 στο δρόμο. Στο Ηράκλειο Κρήτης ο αριθμός των αστέγων φτάνει τους 119, στα Ιωάννινα τους 30, στα Τρίκαλα τους 35 και στη Νέα Ιωνία τους 23.