Έλεγχο πολεοδομικών αδειών στις πυρόπληκτες περιοχές ζήτησε ο Χ. Σπίρτζης

Έλεγχο πολεοδομικών αδειών στις πυρόπληκτες περιοχές ζήτησε ο Χ. Σπίρτζης

Να ελέγξουν στις πολεοδομίες τις άδειες όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία ζήτησε από τους μηχανικούς που κάνουν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Σύμφωνα με την εντολή του κ. Σπίρτζη οι μηχανικοί θα ελέγξουν τους φακέλους για διαπιστώσουν πώς δόθηκαν αυτές οι άδειες.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι «η κήρυξη της καμένης περιοχής ως αναδασωτέας είναι συνταγματική υποχρέωση» και παρέθεσε τις υποχρεωτικές διαδικασίες, που έπονται των πυρκαγιών, όπως αυτές προβλέπονται από πρόσφατη εγκύκλιο.

Οι διαδικασίες αυτές είναι:

Άμεση οριοθέτηση της καμένης έκταση με βάση την επεξεργασία δορυφορικών εικόνων που ήδη συλλέγονται αυτήν την εβδομάδα, για πλήρη εικόνα της περιοχής.

Σάρωση της περιοχής από συνεργεία Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και υπουργείου Υποδομών, για εντοπισμό σημείων που έχουν πληγεί (κτισμάτων, οικοδομών, κατοικιών, δημόσιων κτιρίων).

Κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης.

«Πρακτικά, όποιος είχε νόμιμη κατοικία και ιδιοκτησία, άδεια από το Δασαρχείο, πράξεις χαρακτηρισμού, οικοδομική άδεια, δεν έχει κάτι να ανησυχεί», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Από την άλλη πλευρά, στις υπώρειες, στα ψηλά, εκεί που πρέπει να αναγεννηθεί το δάσος για να «κρατήσει» το έδαφος και την πλημμύρα, είμαστε υποχρεωμένοι, προφανώς, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της δασικής αναγέννησης, δεν μπορούμε να περιμένουμε».

Σύμφωνα με τον υπουργό από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία αποκατάστασης με επίβλεψη του δασαρχείου και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών της περιοχής με  «πολεοδομικά σταθερότυπα που θα επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία των οικισμών χωρίς δρόμους-παγίδες και κλειστές παραλίες, αλλά και την επικοινωνία του οικισμού με την ακτή, ώστε να μην υπάρχει ούτε κίνδυνος εγκλωβισμού, ούτε περιορισμός της περιβαλλοντικής και οικιστικής λειτουργίας προς τη θάλασσα».