Έκρηξη Ερντογάν κατά Moody’s και Ελλάδας: ”Αναβαθμίσατε τους Έλληνες που βυθίζονται και όχι εμάς”

Έκρηξη Ερντογάν κατά Moody’s και Ελλάδας: ”Αναβαθμίσατε τους Έλληνες που βυθίζονται και όχι εμάς”

Την οργισμένη αντίδραση Ερντογάν προκάλεσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s. Μάλιστα με αφορμή την υποβάθμιση βρήκε ευκαιρία να «τα βάλει» και με την Ελλάδα λόγω της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης.

«Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν καταποντιστεί, είναι εξαντλημένοι. Σας ξέρουμε καλά», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο προπαγάνδας τους υπέρ του Τούρκου προέδρου και σχολιάζοντας την υποβάθμιση αναφέρουν ότι «η σχετική έκθεση γράφτηκε με τη βοήθεια του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Χαρακτηριστική η ανάρτηση αρθρογράφου στην «Daily Sabah» με τίτλο «Η αγάπη της Moody’s για τον Φετουλάχ Γκιουλέν». Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η έκθεση συντάχθηκε στο γραφείο του Γκιουλέν και ότι «ο στόχος της έκθεσης δεν είναι να απεικονίσει την τουρκική οικονομία αλλά να παραποιήσει τα στοιχεία».

Σημειώνεται ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα στο Ba2.

Ο οίκος Moody’s επικαλέστηκε τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Προέλαση στο Αφρίν

Λίγο νωρίτερα, την ”από λεπτό σε λεπτό”  είσοδο του τουρκικού στρατού και των συμμάχων του, Σύρων ανταρτών, στην πόλη Αφρίν, στη βόρεια Συρία, είχε προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές δυνάμεις πλησιάζουν από βορρά και ετοιμάζονται να εκδιώξουν τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες κατηγορούν ως ένοπλο παρακλάδι του – παράνομου στην Τουρκία – Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πραγματοποιεί αποσχιστικό αντάρτικο στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984.

Οι Τούρκοι έχουν απειλήσει ότι θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις κατά των YPG και σε άλλα σημεία της βόρειας Συρίας. Οι YPG, όμως, αποτελούν τη βασική δύναμη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), βασικού συμμάχου της υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και έχουν εξοπλιστεί από αυτήν.

Το πολιτικό κόμμα PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), η πολιτική δύναμη πίσω από τις YPG, είναι τυπικά ανεξάρτητο από το PKK, ωστόσο και τα δύο κόμματα αναγνωρίζουν ως ηγέτη και καθοδηγητή τους τον έγκλειστο στην Τουρκία από το 1999 Αμπντουλάχ Οτζαλάν.