Έκλεισαν οι συμφωνίες για τις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας

Έκλεισαν οι συμφωνίες για τις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας

Ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις εταιρείες προμήθειας αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις και πλέον τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι οριστικές ανακοινώσεις για το νέο μετοχικό σχήμα των 3 ΕΠΑ.

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Θεσμούς για το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας αερίου, η ΔΕΠΑ διαπραγματευόταν την πλήρη αποχώρησή τις από τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και ταυτόχρονα την εξαγορά του ποσοστού της Shell  στην ΕΠΑ Αττικής.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές που κράτησαν πάνω από 3 μήνες ολοκληρώθηκαν και η ΔΕΠΑ προχωρά στην εξαγορά του ποσοστού 49% της Shell στην Αττική (το ποσό δεν έχει ανακοινωθεί αν και κάποιες πληροφορίες τοποθετούν την αξία της συμφωνίας στα 200 εκ. ευρώ) και αναλαμβάνει το μάνατζμεντ της εταιρείας (κατείχε ήδη το 51% χωρίς όμως δικαιώματα στην διοίκηση).

Σε ό,τι αφορά την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας ( που έχει μετονομαστεί σε Ζενίθ) η ΔΕΠΑ θα προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου που έχει (51% χωρίς δικαιώματα στο μάνατζμεντ) αποχωρώντας πλήρως από την εταιρεία στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Τα έσοδα από την πώληση του μεριδίου στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας, αναμένεται να χρηματοδοτήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της εξαγοράς του μεριδίου της Shell στην Αττική.

Οι συμφωνίες επί της αρχής για τις ΕΠΑ αναμένεται να έχουν κλείσει οριστικά και να επισημοποιηθούν εντός του Μαΐου. 

Η επίλυση της τελευταίας εκκρεμότητας γύρω από την λιανική αγορά του αερίου, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο και για την εξέταση των πλάνων και των διαθέσιμων επιλογών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η διάθεση μετοχών στο χρηματιστήριο, αλλά και η πώληση μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή.

capital.gr