Έκθεση κειμηλιαρχείου δημιουργεί στην Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά στη Βέροια η Π.Κ.Μ.

Έκθεση κειμηλιαρχείου δημιουργεί στην Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά στη Βέροια η Π.Κ.Μ.

Στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκε, με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, το έργο της έκθεσης κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά, στην Ημαθία.

Το έργο αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές ιστορικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις, καθώς πέρα από την έκθεση θα εγκατασταθεί νέα υποδομή, θα γίνουν συντηρήσεις και θα δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος χώρος εξαιρετικά σημαντικός για την Ορθοδοξία, αφού εκεί θα εκτίθενται τα κειμήλια της μονής.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά έξω από τη Βέροια είναι από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, λειτούργησε ως το 1822, καταστράφηκε από τους Τούρκους και επανιδρύθηκε το 1995. Στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα εθνικά και θρησκευτικά κέντρα, ενώ σήμερα λειτουργεί εντός της μονής το εκπαιδευτικό Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών, αλλά και οι κατασκηνώσεις της τοπικής Μητρόπολης. Ανάμεσα στα σημαντικότατα κειμήλια της μονής περιλαμβάνεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Δοβρά.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 550.000 ευρώ και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν περιλαμβάνουν τελική διαμόρφωση των επιφανειών του χώρου έκθεσης (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές), εγκατάσταση απαραίτητων μηχανολογικών υποδομών, φωτισμό, συντήρηση αντικειμένων, προθήκες, συστήματα έκθεσης και το στήσιμο της έκθεσης

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας χρηματοδοτούμε την κατασκευή ενός χώρου για την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμικού και θρησκευτικού πλούτου της Μονής Παναγίας Δοβρά, ένα ‘κόσμημα’ για την περιοχή, όπου θα εκτίθενται με ασφάλεια τα σπουδαία κειμήλια της μονής. Σε συνδυασμό με το Μουσείο της Βεργίνας και την προετοιμασία μας για την ανάδειξη του Βήματος του Αποστόλου Παύλου, καθιστούμε την Ημαθία σε βασικό πυλώνα για την ανάδειξη του πολιτισμικού και θρησκευτικού τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».