Άρχισε το “μπάχαλο” με τις 8.166 προσλήψεις: Οδηγοί χωρίς δίπλωμα, πολύτεκνοι… χωρίς τέκνα!

Άρχισε το “μπάχαλο” με τις 8.166 προσλήψεις: Οδηγοί χωρίς δίπλωμα, πολύτεκνοι… χωρίς τέκνα!

Η κυβέρνηση μπορεί να πέτυχε τον “επικοινωνιακό” στόχο της, προωθώντας με συνοπτικές διαδικασίες τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους Δήμους, αλλά έχει αφήσει τους δημάρχους να… ξεμπλέξουν το διοικητικό και νομικό “κουβάρι” που προκαλεί το γεγονός ότι αυτές γίνονται βάσει προσωρινών πινάκων, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών από το ΑΣΕΠ.

Το “μπάχαλο” που είχαμε προαναγγείλει ως ReportPlus βάσει εκτιμήσεων νομικών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης, έχει ήδη ξεκινήσει και είναι ορατό σε αρκετές περιπτώσεις, όπου τα πραγματικά δεδομένα δεν αντιστοιχούν σε όσα είχαν δηλώσει οι υποψήφιοι και προσωρινά επιτυχόντες, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες καθαριότητας πολλών δήμων, να παραμένουν με λειψό προσωπικό και τα σκουπίδια να “ξεχειλίζουν” στους κάδους.

Για παράδειγμα σε δήμο εμφανίστηκε επιτυχών για να αναλάβει καθήκοντα οδηγού, χωρίς ωστόσο να διαθέτει επαγγελματικό δίπλωμα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν υπολογιστεί ως πολύτεκνοι που κερδίζουν μόρια, άνθρωποι που …δεν έχουν ανήλικα τέκνα, αλλά είναι όλα ή κάποια εξ αυτών ενήλικα, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει την “μοριοδοτημένη” ιδιότητα.

Οι δήμοι έχουν τη διακριτική ευχέρεια να προσλάβουν όσους έχουν επιτύχει με βάση τα αποτελέσματα των προσωρινών πινάκων που έχουν δημοσιευτεί ή να αναμένουν τους τελικούς επιτυχόντες μετά τη διασταύρωση των στοιχείων. Τα τελικά αποτελέσματα πιθανότατα θα είναι έτοιμα το καλοκαίρι, ή και ακόμα πιο αργά, καθώς πρέπει να ελεγχθεί εξαιρετικά μεγάλος αριθμός εγγράφων.

 Εφόσον όμως οι δήμαρχοι καλέσουν τώρα κάποιον να αναλάβει εργασία και αποδειχθεί ότι αυτός δεν διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην πρόσληψη του επόμενου πρώτου επιλαχόντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι την κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερο, η απροθυμία πολλών επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, να αναλάβουν καθήκοντα σε προσωρινή βάση. Υπάρχουν δήμοι, όπου σχεδόν οι μισοί επιτυχόντες εμφανίζονται, αποδέχονται τη θέση, αλλά δηλώνουν πως θα εμφανιστούν για εργασία μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες.  Αυτό αναμένεται να αργήσει αρκετά, καθώς σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έχουν καταθέσει ενστάσεις που πρέπει να εξεταστούν και να εκκαθαριστούν. Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει να εκδίδονται αποφάσεις υπέρ συμβασιούχων που ζητούν να επιστρέψουν στην εργασία τους!

Έτσι, είναι πολύ πιθανό τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί δήμοι, ακόμα και σε τουριστικές περιοχές, να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα σκουπίδια, λόγω σημαντικών ελλείψεων στο προσωπικό καθαριότητας, με την κατάσταση που θα δημιουργηθεί να είναι ιδιαίτερα αρνητική για τον τουρισμό μας, αλλά και για τη δημόσια υγεία.