
Άρχισε η πρώτη δίκη για τα “κλεμμένα μωρά” της εποχής του Φράνκο
Η πρώτη δίκη για τα «κλεμμένα μωρά» άρχισε σήμερα στην Ισπανία, δεκαετίες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο αυτό με τα νεογέννητα που αξιωματούχοι έπαιρναν από τις «ακατάλληλες» μητέρες τους -συχνά κομμουνίστριες ή αριστερές- για να τα εμπιστευθούν σε θετές οικογένειες υπό το καθεστώς του Φράνκο.
Ο Εντουάρντο Βέλα, 85 ετών, πρώην γυναικολόγος στην κλινική Σαν Ραμόν της Μαδρίτης, κατηγορείται από την Ινές Μαντριγκάλ, μια 49χρονη υπάλληλο των σιδηροδρόμων, ότι την χώρισε από τη βιολογική μητέρα της και πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησής της τον Ιούνιο του 1969.
Ο κατηγορούμενος έφθασε στο δικαστήριο της Μαδρίτης μέσα σε αυτοκίνητο με σκούρα τζάμια λίγο μετά τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας). Η ακροαματική συνεδρίαση άρχισε κεκλεισμένων των θυρών για να εξετασθεί αν η κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου επιτρέπει τη διεξαγωγή της δίκης του.
Ο γιατρός δεν αναγνώρισε την υπογραφή του, επικαλέστηκε προβλήματα υγείας αλλά η έδρα αποφάσισε πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ακροαματική διαδικασία. Ο Βέλα ο οποίος είχε από καιρό καταγγελθεί από τον Τύπο και ενώσεις, είναι ο πρώτος που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου χάρη στη μαρτυρία της μητέρας της Ινές Μαντριγκάλ, της Ινές Πέρεθ, η οποία έχει πλέον πεθάνει.
Αυτή η τελευταία, η οποία δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, αφηγήθηκε πως ο γιατρός Βέλα της είχε προτείνει να της δώσει ένα μωρό. Της είχε ζητήσει να προσποιηθεί πως ήταν έγκυος και μετά την είχε δηλώσει ως τη βιολογική μητέρα του νεογέννητου.
Η Εισαγγελία έχει ζητήσει την τιμωρία του Βέλα με κάθειρξη έντεκα ετών. Η El pais αναφέρει πως το όνομά του είναι αυτό που εμφανίζεται τις περισσότερες φορές στα αρχεία των “κλεμμένων μωρών”. Αξίζει να αναφερθεί πως στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης ο Βέλα είχε αναγνωρίσει την υπογραφή του και τότε είχε δικαιολογηθεί λέγοντας πως δεν ήξερε τι υπέγραφε. Σήμερα ωστόσο δεν την αναγνώρισε.
Η δίκη θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη. Η δε ετυμηγορία του δικαστηρίου θα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες εκείνες της μητέρες που ψάχνουν πάντα τα “κλεμμένα παιδιά” τους.