Άρχισαν οι απεργίες της ΔΕΗ – Διακοπές και οχι μπλακ αούτ λένε οι συνδικαλιστές!

Άρχισαν οι απεργίες της ΔΕΗ – Διακοπές και οχι μπλακ αούτ λένε οι συνδικαλιστές!

Άρχισαν από τα μεσάνυκτα οι επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ που αντιδρούν αντιδρά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης που προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ να προαναγγέλλει «κακή διαχείριση από τον ΑΔΜΗΕ» αν σημειωθεί εκτεταμένο μπλακ άουτ!

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης σε συνέντευξη Τύπου ενόψει των κινητοποιήσεων προανήγγειλε τις διακοπές ρεύματος αλλά όχι μπλακ άουτ: «Στόχος είναι να καταλάβει ο λαός ότι κάτι γίνεται. Αν δεν λείψει ούτε για μια στιγμή το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχει αξία αυτό που γίνεται. Βεβαίως δεν θα ταλαιπωρηθεί ο ελληνικός λαός. Θα παρέχουμε προσωπικό ασφαλείας, όσο μας αναλογεί και αν γίνει μια μεγάλη βλάβη θα υπάρξει παρέμβαση. Ο καταναλωτής θα νιώσει τη απεργία αλλά όχι με μπλακ άουτ -αν συμβεί κάτι τέτοιο θα οφείλεται σε κακή διαχείριση του ΑΔΜΗΕ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Τις απεργίες προκήρυξε η ΓΕΝΟΠ που ζητά ακύρωση του σχεδίου πώλησης, επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.

Πηγές του Υπουργείου Ενέργειας θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις με διακοπές ρεύματος από τις απεργίες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κάνει γνωστό ότι θα αξιοποιήσει τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματά

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πρόκειται να καταθέσουν τις απόψεις τους συνδικαλιστές, φορείς και εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, ενώ έως την Τετάρτη η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει το σχέδιο που προβλέπει την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη καθώς και των ορυχείων που τα τροφοδοτούν.

Οι δε εργαζόμενοι που θα απομείνουν, θα έχουν εργασία για τα επόμενα 6 χρόνια. Σύσσωμη διαφωνεί η αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «εγκληματική ενέργεια» που θα βάλει την ΔΕΗ σε καθεστώς χρεοκοπίας .

Στη Δυτική Μακεδονία, σειρά συμβούλων της συμπολίτευσης της περιφέρειας παραιτούνται, ενώ πριν από λίγο περισσότεροι από 2000 εργαζόμενοι και κάτοικοι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης.