Άνοιξαν και περιμένουν οι πλαζ του Παρισιού!

Άνοιξαν και περιμένουν οι πλαζ του Παρισιού!

Οι περιβόητες Πλαζ του Παρισιού άνοιξαν και φέτος και περιμένουν τους Παριζιάνους, τους τουρίστες όλον τον κόσμο. Πρόκειται για τη 17η έκδοση της Παρισινής Παραλίας. Δηλαδή του θεσμού που ξεκίνησε το 2002, ήταν μια ιδέα του τότε δημάρχου της πόλης Μπερτράν Ντελανοέ και η οποία συνεχίζεται με θέρμη και με διαρκή όρεξη για ανανέωση από κάθε δήμαρχο. Εξάλλου ήταν μια ιδέα που αγκαλιάστηκε τόσο πολύ από τους πολίτες και τους τουρίστες ώστε κανείς να μη θέλει να βγάλει ούτε έναν κόκκο άμμου από τις παραλίες του Σηκουάνα.

Η ιδέα ήταν απλή: Αρκεί να μεταφέρεις άμμο, ομπρέλες, καρέκλες, φοίνικες και να αφήσεις τον κόσμο να χαλαρώσει εκεί. Σιγά σιγά άρχισαν να προστίθενται και άλλες εκδηλώσεις, σημεία απασχόλησης παιδιών, χώροι για χορό μέχρι και… πισίνες στον Σηκουάνα. Οι πισίνες λειτούργησαν για πρώτη φορά πέρσι. Η ιδέα όμως βρισκόταν εδώ και δεκαετίες στα πλάνα των αρχών και στο μυαλό των Παριζιάνων αλλά που κατέστη δυνατή να πραγματοποιηθεί όταν αποφάσισαν οι τοπικοί άρχοντες να λάβουν σοβαρά την ιδέα να καθαρίσουν το ποτάμι, να διεκδικήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και να πραγματοποιήσουν εκεί κάποια αγωνίσματα. Το αποτέλεσμα; Οι άνθρωποι από πέρσι κολυμπούν και παίζουν σε ειδικά διαμορφωμένες πισίνες εντός του Σηκουάνα στις οποίες βέβαια υπάρχουν και οι κατάλληλες προφυλάξεις.

 

Αξίζει ακόμη να σημειωθούν τα νούμερα που επισκέπτονται τις Πλαζ του Παρισιού μαζί και μερικά στοιχεία. Το  2003 ήταν περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες! Το 2005 3,8 εκατομμύρια, το 2006 αγγίζει τα 4 εκατομμύρια και η πλαζ εκτείνεται σε μια απόσταση ενός χιλιομέτρου. Καθώς τα χρόνια περνούν η εκδήλωση που διαρκεί σχεδόν δυο μήνες εκτείνονται σε όλο το Parc Rives de Seine χωρίς άμμο σε όλη την έκταση αλλά με 24ωρο πρόγραμμα! Φέτος, ακόμη παραπάνω καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες δραστηριότητες σε 4 σημεία της πόλης και δωρεάν αθλητικές δραστηριότητες στον Σηκουάνα και στο Bassin de la Villette. Οι πισίνες είναι δυο για τους μικρούς και ερασιτέχνες κολυμβητές κι έχει βάθος 1,20 μέτρα και μια άλλη πιο βαθιά στα 2 μέτρα για τους κολυμβητές.

Για φέτος το Παρίσι Πλαζ άνοιξε τις πύλες του το Σάββατο 7 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Στους αριθμούς μπορεί να προσθέσει κανείς τις 800 ξαπλώστρες, τους 52 φοίνικες και περί των τριάντα διαφορετικών δραστηριοτήτων: γυμναστική, παραδοσιακά γαλλικά παιχνίδια, γκολφ, δραστηριότητες με θέμα την αρχαιολογία, εργαστήρια ρομποτικής και ηλεκτρονικών κλπ. Μια ιδέα που αν μη τι άλλο έχει αγκαλιαστεί με τον καλύτερο τρόπο από τους Παριζιάνους αλλά και τους τουρίστες!