Άμεσα η καταγραφή ζημιών στο εργοστάσιο της Sunlight-Θα επαναλειτουργήσει πλήρως

Άμεσα η καταγραφή ζημιών στο εργοστάσιο της Sunlight-Θα επαναλειτουργήσει πλήρως

Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταγραφούν οι ζημίες στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη, στο οποίο χθες το μεσημέρι εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά, πιθανώς από βραχυκύκλωμα σε φορτιστή μπαταρίας.

Σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε χθες το απόγευμα, η διοίκηση της εταιρείας έκανε λόγο για φωτιά που έλαβε χώρα χθες λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία, στο εργοστάσιο μπαταριών της εταιρείας στο Ολβιο Ξάνθης. Το εργοστάσιο είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο της επιχείρησης, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1990. Η συνολική έκτασή του είναι 142.000 τ.μ., ενώ οι στεγασμένοι χώροι ξεπερνούν τις 55.000 τ.μ. Οι ίδιες εγκαταστάσεις στεγάζουν τον χώρο αποθήκευσης και διακίνησης των προϊόντων της εταιρείας, συνολικής επιφάνειας 8.500 τ.μ., που περιλαμβάνει έξι ράμπες φόρτωσης και 11.200 σημεία απόθεσης παλετών.

Συνολικά πάνω από 500 άτομα εργάζονται στη συγκεκριμένη μονάδα, που διαθέτει τέσσερις γραμμές παραγωγής για τέσσερις τύπους μπαταριών:

1. Βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος κλειστού και ανοικτού τύπου για εφαρμογές κίνησης (κλαρκ κ.λπ.).

2. Για εφαρμογές κίνησης και εφεδρική χρήση (φωτοβολταϊκά, κεραίες κινητής κ.λπ.).

3. «Μπαταρίες μολύβδου-οξέος για υποβρύχια πρόωση, και τέλος

4. Μπαταρίες αργύρου-ψευδαργύρου για τορπίλες μάχης και ασκήσεων.

H εταιρεία Συστήματα Sunlight διαθέτει και δεύτερη μονάδα ανακύκλωσης μολύβδου, που βρίσκεται στην Κομοτηνή. Πρόκειται για την τελευταία σημαντική επένδυση της εταιρείας, ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, η βασική δραστηριότητα της οποίας είναι η ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου-οξέος, και θεωρείται από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη. Η Sunlight Recycling, 100% θυγατρική της Συστήματα Sunlight, διαθέτει εγκαταστάσεις σε έκταση 42 στρεμμάτων που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή (BIΠΕ) της Κομοτηνής. Η μονάδα διαθέτει δυνατότητα ανακύκλωσης 25.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως.

Στελέχη της επιχείρησης εμφανίσθηκαν χθες ανακουφισμένα από το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα από την πυρκαγιά. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η μονάδα θα επαναλειτουργήσει πλήρως, αλλά τις ώρες της φωτιάς, το μόνο που προείχε ήταν η ασφάλεια του προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον ένα άτομο αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η ζωή του. «Εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Επίσης, στελέχη της Sunlight διευκρίνιζαν ότι δεν υπήρξε κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή και η διοίκηση της εταιρείας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.

Η αποτίμηση των ζημιών θα γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς θα πρέπει πρώτα να διεξαχθεί έρευνα για τα αίτια της φωτιάς. Στη συνέχεια θα επανεξεταστεί το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αναθεώρησης της στρατηγικής που είχε εκπονηθεί μέχρι και χθες. Πάντως, στελέχη της εταιρείας εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η μονάδα.

dikaiologitika.gr