Άλλους 14 θανάτους με «άρωμα» Ρωσίας ερευνούν οι βρετανικές αρχές

Άλλους 14 θανάτους με «άρωμα» Ρωσίας ερευνούν οι βρετανικές αρχές

Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ δήλωσε πως η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα ερευνήσουν ισχυρισμούς περί ανάμειξης του ρωσικού κράτους σε αριθμό θανάτων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, σύμφωνα με επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου έγραψε στη Ραντ ζητώντας να επανεξετασθούν 14 θάνατοι που δεν είχαν αρχικά αντιμετωπισθεί ως ύποπτοι από την αστυνομία, αλλά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης τους έχουν επανειλημμένα συνδέσει με τη Ρωσία.

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι οι ισχυρισμοί δεν είναι τίποτε περισσότερο από ισχυρισμοί», ανέφερε η Ραντ στην απάντησή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. «Η αστυνομία και η (βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας) MI5 συμφωνούν και θα βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια».

Εξάλλου η βρετανική αντιπροσωπεία στον παγκόσμιο Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δήλωσε σήμερα ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να είναι αναμιγμένη στην επίθεση εναντίον του Σκριπάλ.

Μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΧΟ στη Χάγη, ο βρετανός πρεσβευτής Πίτερ Ουίλσον δήλωσε πως η επίθεση εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του συνιστά «την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η Βρετανία θα εξετάσει αύριο την απάντησή της στη Ρωσία, μετά το αίτημά της προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εξηγήσει πώς ένας νευροτοξικός παράγοντας, που είχε αναπτυχθεί τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης, χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σκριπάλ.

«Θα υπάρξει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. Διευκρίνισε πως δεν θα σχολιάσει τη ρωσική απάντηση πριν από τη συνεδρίαση αυτή.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Μέι είπε στους κορυφαίους υπουργούς της πως το επεισόδιο στο Σάλσμπερι ήταν «ριψοκίνδυνο και έγινε στα τυφλά».

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την «ακλόνητη» αλληλεγγύη της προς το Λονδίνο. «Έχει τη μεγαλύτερη σημασία αυτοί που είναι υπεύθυνοι (…) να δουν πολύ καθαρά ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη –αναμφισβήτητη, ακλόνητη και πολύ ισχυρή– για να τιμωρηθούν αληθινά γι’ αυτό που έκαναν», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα επίσης τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του ως «εντελώς απαράδεκτη επίθεση» με χρήση ενός «στρατιωτικού χαρακτήρα» νευροτοξικού παράγοντα και εξέφρασε «αλληλεγγύη προς έναν πρώτης τάξεως στρατηγικό σύμμαχο».

Το Ρόιτερ επισημαίνει πως στη γαλλική δήλωση δεν κατονομάζεται η Ρωσία.