Άλλοθι σε αντί-εμβολιαστικές ομάδες παρέχει το υπουργείο Υγείας – Έκκληση των παιδιάτρων

Άλλοθι σε αντί-εμβολιαστικές ομάδες παρέχει το υπουργείο Υγείας – Έκκληση των παιδιάτρων

Την αδήριτη ανάγκη δημόσιας τοποθέτησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας υπέρ της αναγκαιότητας των εμβολιασμών, επισημαίνουν στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, οι παιδίατροι του λεκανοπεδίου Αττικής

Σε επιστολή προς τον κ. Μπασκόζο, Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής υπενθυμίζει ανακοίνωση – διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας από το 2015, που άφηνε περιθώριο στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στον παιδικό, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο, ζητώντας από τον γιατρό να υπογράψει δικαιολογητικό μη εμβολιασμού, επικαλούμενο ακόμα και «πιθανές παρενέργειες».

Η συγκειμένη διευκρινιστική απάντηση του υπουργείου έδινε στους γονείς τη δυνατότητα να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους για λόγους προσωπικών δεδομένων η πιθανών παρενεργειών, προσκομίζοντας σχετική ιατρική αντένδειξη.

Σύμφωνα με την Ενωση, η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργείου Παιδείας προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Οπως εξηγεί στην επιστολή της προς τον κ. Μπασκόζο, «οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό και υπογράφουν αυτοβούλως το αντίστοιχο δικαιολογητικό». Και συνεχίζει: «Αυτό όμως που πραγματικά μας άφησε έκπληκτους και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι που ζητείται από τους γιατρούς να υπογράψουν δικαιολογητικό με βάση την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και, ακόμα χειρότερα, με αναφορά στον ασαφή, ανυπόστατο και απαράδεκτο όρο “πιθανές παρενέργειες”».

Η Ενωση υποστηρίζει πως τούτη η αναφορά του υπουργείου παρέχει άλλοθι σε αντιεμβολιαστικές ομάδες που την επικαλούνται ή, ακόμα χειρότερα, κάνει διστακτικούς τους γονείς που κατ άλλα διάκεινται θετικά απέναντι στον εμβολιασμό.

Η Ενωση ζητεί την απόσυρση του συγκεκριμένου εγγράφου και τη θέσπιση «επιπτώσεων» στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν εμβολιάσουν τα παιδιά τους και θελήσουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα σχολεία.