Άλλα 4 παιδιά διασώθηκαν από το σπήλαιο/ Η επιχείρηση διακόπηκε για αύριο το πρωί

Άλλα 4 παιδιά διασώθηκαν από το σπήλαιο/ Η επιχείρηση διακόπηκε για αύριο το πρωί

Άλλα 4 παιδιά διασώθηκαν από το δαιδαλώδες σπήλαιο της Ταϊλάνδης. Έπειτα από μια επιχείρηση απεγκλωβισμού που διήρκεσε 4,5 ώρες – συνολικά διήρκεσε περισσότερο καθώς οι σπηλαιοδύτες χρειάστηκαν χρόνο για να τοποθετήσουν φιάλες οξυγόνου στη διαδρομή- άλλα 4 παιδιά βγήκαν σώα και αβλαβή από το σπήλαιο. Συνολικά 8 έχουν μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο όπου και δέχονται τις φροντίδες των θεραπόντων ιατρών. Άλλα τέσσερα παραμένουν στο σπήλαιο μαζί με τον προπονητή τους και περιμένουν την αυριανή μέρα με την ελπίδα να ολοκληρωθεί επιτυχώς η περιπέτειά τους.

Όλα όμως γίνονται με κομμένη την ανάσα καθώς η επιχείρηση διάσωσης είναι μια μάχη με τον χρόνο και τον καιρό. Οι διασώστες πρέπει να είναι γρήγοροι καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα αντιδράσουν τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν μείνει στο σπήλαιο. Επίσης πρέπει να προλάβουν τον καιρό πριν αρχίσουν οι μουσώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες για τις επόμενες δυο ημέρες η πρόβλεψη δίνει καλό καιρό κάτι που επιτρέπει τα σωστικά συνεργεία να αισιοδοξούν για την επόμενη φάση της επιχείρησης.   

Σε ό,τι αφορά τα διασωθέντα παιδιά είναι στο νοσοκομείο. Δεν έχουν δει τους γονείς τους καθώς προφυλάσσονται επειδή ο οργανισμός τους είναι ιδιαίτερα εξουθενωμένος κι υπάρχει φόβος μολύνσεων. Σύμφωνα με συγγενείς των παιδιών κανείς τους δεν ξέρει ποια παιδιά έχουν διασωθεί και ποια παραμένουν εγκλωβισμένα. Έχουν συμφωνήσει εξάλλου πως θα παραμείνουν έξω από τη σπηλιά μέχρι να βγουν όλοι οι μικροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους. Γνωρίζουν πάντως πως είναι καλά στην υγεία τους και ζήτησαν σήμερα στο νοσοκομείο τηγανιτό ρύζι με βασιλικό – γνωστό ταϊλανδέζικο πιάτο.

«Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις οικογένειες να τα επισκεφθούν, αλλά πίσω από ένα τζάμι», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εσωτερικών Ανουπόνγκ Παοτσίντα δήλωσε επίσης πως τα αγόρια είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ιατρικό προσωπικό, που συμμετέχει στη διάσωση, είπε στο Ρόιτερς πως οι πρώτες εξετάσεις μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο θα επικεντρωθούν στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων», προκαλείται από περιττώματα νυκτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα πρώτα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν νοσηλεύονται σε μια πτέρυγα η οποία έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην επιχείρηση διάσωσης από το σπήλαιο, δήλωσε νοσοκομειακή πηγή.

Τα διασωθέντα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μια απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιχείρησης, οι ομάδες των διασωστών έκαναν πρόβες για την επιχείρηση απεγκλωβισμού επί πολλές ημέρες προτού ξεκινήσουν.