Άγνοια, δικαιολογίες και “δεν παραιτούμαστε” από την ΕΥΑΘ! Υποσχέθηκαν “μέτρα ανακούφισης” ευπαθών ομάδων!

Άγνοια, δικαιολογίες και “δεν παραιτούμαστε” από την ΕΥΑΘ! Υποσχέθηκαν “μέτρα ανακούφισης” ευπαθών ομάδων!

Συνέντευξή τύπου για να ανακοινώσει… την άγνοιά της για τα αίτια της βλάβης του αγωγού, που “στέγνωσε” τη Θεσσαλονίκη για μια εβδομάδα, έδωσε σήμερα η διοίκηση της ΕΥΑΘ, δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν προθέσεις παραίτησης, καθώς …δεν ευθύνεται η εταιρεία για το πρόβλημα. Επιπλέον, κατόπιν εορτής μετά από σιωπή… 15 μηνών, ανακοινώθηκε ότι το έργο σύνδεσης των αντλιοστασίων Αραβησσού και Αλιάκμονα που θα μπορούσε να είχε μετριάσει αισθητά τις επιπτώσεις της βλάβης, είναι “κολλημένο” εδώ και 15 μήνες… στο ΚΑΣ, λόγω αρχαίων ευρημάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, επανέλαβε τη “συγγνώμη” του προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να ανακοινώσει την παραίτησή του, και αφού υποστήριξε ότι “η ΕΥΑΘ δεν γνωρίζει από που προήλθε η βλάβη” ανακοίνωσε πως θα γίνει έρευνα για την εξακρίβωση των αιτίων, στο πλαίσιο της οποίας “θα απευθυνθούμε και στο Τεχνικό Επιμελητήριο για να πραγματογνωμοσύνη.”

“Κάναμε ότι μπορούσαμε για να επιδιορθωθεί το συντομότερο η βλάβη, ενημερώνοντας παράλληλα  και διαρκώς την πολιτική ηγεσία και τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος” πρόσθεσε ο κ. Κρεστενίτης. ”

Διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι υπήρχε ένδειξη προβλήματος στον αγωγό πολύ καιρό πριν αυτός σπάσει, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ισχυρίστηκε ότι “δεν υπήρξε καμία ένδειξη για μικρή ή μεγάλη διαρροή στον αγωγό”, ενώ μετά από αυτό “η ολική διακοπή ήταν αναπόφευκτη για να γίνει αντικατάσταση του τμήματος του αγωγού που είχε σπάσει”.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κρεστενίτης, υποστήριξε ότι η ολική διακοπή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε ολοκληρωθεί το έργο σύνδεσης των αντλιοστασίων Αραβησσού και Αλιάκμονα, το οποίο ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο, αλλά αντί να ολοκληρωθεί σε 2-3 μήνες, “πάγωσε” λόγω της ανακάλυψης αρχαιοτήτων και της εμπλοκής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Σε ό, τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης, ο κ. Κρεστενίτης είπε πως  “τα έργα επιδιόρθωσης έγιναν εξολοκλήρου από συνεργεία της ΕΥΑΘ και όχι από ιδιώτη εργολάβο”, ενώ η μόνη συνδρομή ιδιώτη ήταν η διάθεση κάποιων μηχανημάτων.

“Στη ρύθμιση των διακοπών νερού, υπάρχουν δικλείδες που δεν είναι εύκολο να παρακαμφθούν”, συμπλήρωσε. “Εμείς από την πλευράς μας, κάναμε προσπάθεια να υπάρξει δίκαιη κατανομή του νερού σε όλες τις περιοχές, δίνοντας προτεραιότητα σε πιο ευαίσθητες δομές, όπως τα νοσοκομεία, ενώ η θολότητα του νερού μετά την επανέναρξη υδροδότησης σε κάποιες περιοχές, ήταν αναμενόμενη μετά από ένα σημαντικό διάστημα στασιμότητας των υδάτων.”

Τέλος, ο κ. Κρεστενίτης, υποσχέθηκε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, η διοίκηση της ΕΥΑΘ προτίθεται να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που επλήγησαν περισσότερο από την πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανάληψης μιας βλάβης παρόμοιας έκτασης, αφού όπως είπε, ο αγωγός της Αραβησσού είναι ηλικίας 42 ετών.